Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Δεν πολεμιέται η αίρεση με αίρεση

Ετικέτα: ΑΡΘΡΑ
Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το αιρετικό κάποιων επισκόπων παρακινούν τους πιστούς να μην πηγαίνουν στης εκκλησίες μας, ισχυριζόμενοι ότι τάχα.. αν σε μια εκκλησία λειτουργεί αιρετικός ιερέας τότε η λειτουργία δεν είναι αγιασμένη.
Και εγώ ερωτώ ποιος αγιάζει την λειτουργία ο ιερέας ή ο Θεός;

Φυσικά και ο Θεός μας ο Ιησούς Χριστός είναι αυτός που αγιάζει τις λειτουργίες μας. Γι’ αυτό και παραθέτω ένα απόσπασμα από τον Ὅσιο Γαβριήλ τῆς Γεωργίας τον διά Χριστόν σαλόν, ο οποίος μας εξηγεί ότι όταν ο εκάστοτε ιερέας είναι ανάξιος τότε την τέλεση του Μυστηρίου αναλαμβάνουν οι άγιοι Άγγελοι:

Περί αναξίων ιερέων και ιερέων που διδάσκουν μη ορθόδοξα:
«Από την εποχή των Αποστόλων, ο Ορθόδοξος ιερέας, με τη χειροτονία του, έχει πάρει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, την οποία οι αιρετικοί δεν έχουν.
Αν ο ιερέας είναι αμαρτωλός, όταν τελεί τις ιερές ακολουθίες είναι δεμένος με σκοινί, και την τέλεση του Μυστηρίου αναλαμβάνουν οι άγιοι Άγγελοι. Ο αμαρτωλός ιερέας μοιάζει με κάποιον που βγάζει από το πηγάδι το αθάνατο νερό με χρυσό κουβά. Το νερό δεν παθαίνει τίποτα από τις αμαρτίες του. Γι’ αυτό και ο σοφός άνθρωπος θα χρησιμοποιήσει τη χάρη εκείνη που κατέρχεται μέσα του από τη Θεία Λειτουργία.
Όμως, αν ο ιερέας κηρύττει λανθασμένα σε δογματικά θέματα, τότε απομακρυνθείτε απ’ αυτόν. Είναι εχθρός και προδότης. Μέχρι να τον αποσχηματίσουν, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δεν θα λείψει η Θεία Χάρις απ’ όσους τον πλησιάζουν για πρώτη φορά και δεν τον γνωρίζουν. Οι άγιοι πατέρες διδάσκουν: Ένας ιερέας με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος έχει τόση δύναμη όση δεν έχουν όλοι οι λαϊκοί μαζί!»

Μας λέει λοιπόν ο Άγιος ότι το αιρετικό κάποιου ιερέα δεν επηρεάζει την λειτουργία η οποία είναι απόλυτα Αγιασμένη. Μας λέει βεβαίως να αποφεύγουμε να επικοινωνούμε με αιρετικό ιερέα γιατί το φαρμάκι βρίσκεται στις αιρετικές διδαχές του, αλλά δεν παθαίνουμε τίποτα αν έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του χωρίς να γνωρίζουμε το ποιόν του.
Καταλήγω λέγοντας ότι αν δείτε κάποιους να κάνουν αναρτήσεις οι οποίες να φαίνονται ορθόδοξες αλλά να σας προτρέπουν να μην λειτουργήστε στις εκκλησιές μας, αυτούς τους ανθρώπους να τους αποφεύγετε γιατί έχουν καταντήσει να είναι πιο αιρετικοί από τους αιρετικούς.


Αντώνης Παπαευθυμίου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.