Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Πουλάκια Κως

 


 Ετικέτα: ΓΛΥΚΑ



✿⊱

Γλυκό παραδοσιακό της ΚΩ που το προσφέρουν  σε εορτές, γάμους, βαφτίσεις.✿⊱

 

ΥΛΙΚΑ για την ζύμη

 

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Κούλα

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

Χυμό από ένα μέτριο λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

Νερό όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μαλακή ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.

Νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου.

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση

 

1/2 κιλό αμύγδαλο αλεσμένο

1/4 κ. γ. (κουταλάκι γλυκού) μαστίχα τριμμένη

1/4 κ. γ.  κακουλέ τριμμένο (κάρδαμο).

1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο

Λίγο από το σιρόπι για να ενωθεί το αμύγδαλο

 

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι

 

1 κιλό ζάχαρη

600 ml νερό

1/2 λεμόνι

1 κ.σ.μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

4-5 σπόρια  κακουλέ

Μερικά γαρύφαλλα



 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Για την γέμιση περνάμε από το μπλέντερ το αμύγδαλο αφού προηγουμένως το έχουμε ξεφλουδίσει.

Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε  λίγο από το σιρόπι για να νοτιστεί η γέμιση για  να μπορούμε  εύκολα να τη δουλέψουμε.

Το σιρόπι το βράζουμε περίπου 15΄.

Για την ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι  με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και  να  μην κολλάει στα χέρια. Αναλόγως προσθέτουμε νερό η αλεύρι.

Ανοίγουμε φύλλο λεπτό στην μηχανή η στο χέρι βάζοντας πάντα νισεστέ.

Κόβουμε μακρόστενα κομμάτια

Στο κάτω μέρος βάζουμε στη μέση, μια με μιάμιση κουταλιά του γλυκού γέμιση.



Σκεπάζουμε με το άλλο  φύλλο και διπλώνουμε  τις δύο μακρόστενες πλευρές του.

Πιέζουμε τις δύο άκρες του, την μια την σηκώνουμε στρίβοντας την λίγο και φτιάχνουμε τον λαιμό και τον πιέζουμε να στηριχτεί όρθιος. Τον λεπταίνουμε λίγο μ' ένα ψαλιδάκι αν χρειαστεί  Βάζουμε 2 μικρά γαρύφαλλα δεξιά και αριστερά και φτιάχνουμε τα μάτια.












Tα τηγανίζουμε  σε κατσαρόλα σε καυτό σπορέλαιο  έως ότου ροδίσουν.

Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί

Τα σιροπιάζουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα(προαιρετικά)





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

 

Με αγάπη Χρύσα

 

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.