Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πλαστός Θεσσαλίας από την Χρύσα Φραγκούλη


Ετικέτα: ΜΠΟΥΦΕ

https://trikcoon.blogspot.com/2019/04/blog-post_8.html

✿⊱╮ Παραδοσιακή συνταγή Θεσσαλίας πλούσια σε γεύση κι έντονο άρωμα.
Ίσως η πιο περίεργη πίττα που υπάρχει. Γιατί ποτέ δεν θα βρεις ίδια και δεν έχει στερεότυπα. Φτιάχνεται με ότι χορταρικό διαθέτει ο καθένας και το μόνο κοινό της γνώρισμα είναι το καλαμποκάλευρο κι η φέτα. Η γεύση και τ’ αρώματα εξαρτώνται από την μαεστρία της εκάστοτε νοικοκυράς. Ως μη Θεσσαλή και θέλοντας ν’ αγγίξω ευλαβικά αυτό το κομμάτι της παράδοσης συνέλεξα πληροφορίες από κυρίες Τρικαλινές παλαιότερης γενιάς και κάνοντας  τους συνδυασμούς μου (ως συνήθως) το αποτέλεσμα  θεωρώ πως βγήκε ισάξιο των προσδοκιών τους όταν με μεγάλη προθυμία με συμβούλευαν. Οι Θεσσαλικές πίττες εμπνεύστηκαν από γυναίκες εργαζόμενες στα χωράφια μιας  δύσκολης εποχής που δεν υπήρχε χρόνος. Έτσι η νοικοκυρά αναγκαζόταν  να δημιουργήσει όχι μόνο κάτι θρεπτικό και χορταστικό αλλά και κάτι γρήγορο. Με τα χρόνια οι συνταγές  της Τρικαλινής μάνας  σε πολλά εστιατόρια και των Αθηνών ακόμα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας. Γιατί η παράδοση είναι τέχνη και την τέχνη άλλοτε την θαυμάζεις κι άλλοτε την απολαμβάνεις. Στην Θεσσαλική κουζίνα έχεις και τα δύο, Καλή επιτυχία ✿⊱╮



ΥΛΙΚΑ

● 1 ½ κιλό χόρτα διάφορα εποχής (σπανάκι, λάπαθο, παπαρούνα, τσουκνίδα, παζί ή αλλιώς σέσκουλο)
● 2 πράσα
● 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  λίγο άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο
● 2 αυγά
● 300 ml αριάνι (ρόφημα γιαουρτιού)
Αν δεν βρίσκεται αριάνι αραιώστε ένα γιαούρτι με νερό
● ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
● 1 ποτήρι νερό
● 400 γρ. ανθότυρο
● 400 γρ φέτα  ή αγελαδινό λευκό
● αλάτι - πιπέρι
● 400 - 500 gr καλαμποκάλευρο
● Νέο βιτάμ και ελαιόλαδο για την επικάλυψη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ψιλοκόβουμε τα χόρτα, το κρεμμυδάκι, τα πράσα. Τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη ρίχνουμε αλάτι κι αρχίζουμε να τα σφίγγουμε και να τα πιέζουμε με τα χέρια για να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους, τα οποία ΔΕΝ πετάμε. Εκτός του ότι κρατάνε όλη τη μυρωδιά τα λαχανικά μας τα θέλουμε ζουμερά γιατί εδώ ψήνονται ωμά. Ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό), χτυπάμε  και προσθέτουμε τ’ αυγά, ρίχνουμε το αριάνι, το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι πιπέρι και τέλος τρίβουμε τα τυριά χοντροκομμένα με το χέρι και ανακατεύουμε. 


Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί για να βγει η πίττα μας λεπτή και  ευπαρουσίαστη και για να ψηθούν  τα λαχανικά μας. 

Με το χέρι ρίχνουμε αλεύρι και καλύπτουμε καλά τον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα χόρτα να μην εξέχουν.  


 Για να καλύψουμε το πάνω μέρος  ρίχνουμε με το χέρι το αλεύρι και κατόπιν πετάμε το νερό με τα δάχτυλα τόσο όσο να πάει  παντού και να νοτίσει. 



Με την ίδια διαδικασία  βάζουμε το ελαιόλαδο. Αφού το αλεύρι μας είναι νοτισμένο με λάδι και νερό κόβουμε μικρά κομματάκια μαργαρίνης και βάζουμε από πάνω σκόρπια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται προαιρετικά με γιαούρτι όμως δένει πολύ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

Με αγάπη Χρύσα

       






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.