Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ από την Χρύσα Φραγκούλη



https://trikcoon.blogspot.com/2018/12/blog-post_14.html
✿⊱╮ Ιδέες που διευκολύνουν την κουζίνα μας ✿⊱╮


✿⊱╮ Μπανάνες. Διατηρείστε φρέσκες τις μπανάνες
στο ψυγείο σας τυλίγοντας τες σε μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας και μετά σε πλαστική σακούλα. Έτσι δεν μαυρίζουν.

✿⊱╮Το ψωμί του τοστ διατηρείται στην κατάψυξη ένα μήνα. Δεν το αποψύχετε αλλά κατευθείαν όπως είναι από την κατάψυξη το γεμίζετε με τα υλικά που θέλετε και το ψήνετε. Έτσι δεν χαλάει δεν μουχλιάζει και το έχετε πάντα φρέσκο έτοιμο για τους μπόμπιρες...

✿⊱╮Το ψωμί (φρατζόλα) διατηρείται επίσης στην κατάψυξη. Το πρωί το βγάζετε απ’ την κατάψυξη και το μεσημέρι είναι φρεσκότατο.

✿⊱╮Λεμόνια. Έχετε πολλά λεμόνια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε? Τα στύβετε και τον χυμό τους τον βάζετε σε πλαστικές παγοθήκες μιας χρήσης. Έτσι έχετε πάντα λεμόνι για τη σούπα σας και το καλοκαίρι γίνεται απολαυστικό το δροσερό νερό σας ρίχνοντας ένα παγάκι από χυμό λεμονιού στην κανάτα σας.

✿⊱╮ Σούπα. Για να μην λασπώνει και γίνεται η σούπα σας λαπάς.. σουρώνετε το ρύζι και το κρατάτε χώρια στο ψυγείο. Ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να ξαναζεστάνετε προσθέτετε και τον ζωμό  στο πιάτο σας. Έτσι έχετε φρέσκια τη σούπα και τη δεύτερη μέρα.

✿⊱╮Μαϊντανός. Τον πλένετε τον ψιλοκόβετε (με ψαλίδι κουζίνας είναι πιο εύκολο..) και τον βάζετε στην κατάψυξη. Δεν χρειάζεται ξεπάγωμα κατευθείαν στην κατσαρόλα ή στα κεφτεδάκια σας.

✿⊱╮Μαρούλι. Κρατάει περισσότερο και δεν μαραίνεται αν το τυλίξουμε σε χαρτί ρολό  κουζίνας και μετά στη σακούλα.

✿⊱╮Φασόλια. Πόσες φορές λέμε δεν ξαναπαίρνω αυτά ή την τάδε.. επωνυμία? Όλα μαγειρεύονται και γρήγορα μάλιστα χωρίς κόπο και χωρίς χύτρα που συνήθως βγαίνουν άνοστα.. αρκεί από το βράδυ αφού τα βάλετε στο νερό να ρίξετε μέσα μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Τα πλένετε καλά και πετάτε το νερό από το πρώτο και δεύτερο βράσιμο.

✿⊱╮ Κουρκούτι. Φτιάχνετε πεντανόστιμο κουρκούτι για κολοκυθάκια και μπακαλιάρο αντικαθιστώντας το νερό με μπύρα και προσθέτοντας φυσικά αλάτι.

Με αλεύρι μπύρα και αλάτι
έχετε  ένα καταπληκτικό κουρκούτι.

✿⊱╮ Παντεσπάνι. Για να μην φουσκώνει (συνήθως στο κέντρο) και για να μείνει επίπεδο και να μας διευκολύνει στις τούρτες μας, αλείφουμε βιτάμ μόνο τον πάτο του ταψιού και όχι τα τοιχώματα. Έτσι θα κολλήσει στις άκρες και δεν θα έχει τη δύναμη να φουσκώσει.

✿⊱╮ Ζαχαρόπαστα. Διατηρείται στην κατάψυξη τουλάχιστον ένα μήνα ίσως και περισσότερο (Τόσο χρειάστηκε εγώ για να την χρησιμοποιήσω) Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου κι αφού ξεπαγώσει την ανοίγουμε με λίγη άχνη και διακοσμούμε τις τούρτες και τα κέικ μας.

✿⊱╮Μερέντα –nutella. Για να δουλεύεται εύκολα στις κρέπες κι όπου αλλού θέλουμε και για να την κάνουμε λίγο πιο γυαλιστερή προσθέτουμε λίγο σπορέλαιο και την ανακατεύουμε.

✿⊱╮Ζελέ. Όλες φτιάχνουμε το γλυκό της μαμάς με την κρέμα τα μπισκότα και το ζελέ και πολλές φορές τα υλικά μας αναμιγνύονται. Για να μην βγει λοιπόν ανάποδα το γλυκό μας, (ζελέ κάτω και κρέμα πάνω ή όλα μια μάζα..) εγώ κάνω το εξής: Αφού στρώσω την κρέμα βανίλιας ρίχνω μια μικρή ποσότητα ζελέ σιγά σιγά με μεγάλο κουτάλι και το βάζω στην κατάψυξη για 10 – 15 λεπτά να πήξει το ζελέ και να δημιουργήσει κρούστα. Κατόπιν ρίχνω με προσοχή το υπόλοιπο ζελέ κι έτσι μένει στην επιφάνεια γιατί το στρώμα που δημιούργησα δεν του επιτρέπει να κατέβει στον πάτο.

✿⊱╮ Λεκέδες από ΤΣΑΙ και ΡΟΔΙ. Οι λεκέδες από τσάι και ρόδι στις πορσελάνες μας βγαίνουν εύκολα με καθαριστική σκόνη μπάνιου π.χ. AzaxVim

✿⊱╮Ελληνικός καφές. Απορροφά τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου. Βάζουμε  μια μικρή ποσότητα καφέ σ’ ένα πιατάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο.



Αυτά όσα θυμάμαι .. Όσα ξέχασα κι όσα θ’ ανακαλύψω στην πράξη στην πορεία θα τα συμπληρώνω εδώ.

Με αγάπη Χρύσα
       








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.