Ετικέτα: ΓΛΥΚΑ
ღ ✿⊱╮ Ισλί
που σημαίνει δουλεμένο, επειδή δουλεύεται στο χέρι, είναι παραδοσιακό γλυκό της
Καππαδοκίας και του Πόντου. Ευωδιαστά, σιροπιαστά, κεντημένα… δίνουν μια γιορτινή νότα στο τραπέζι σας.
ΥΛΙΚΑ
Για
τη γέμιση
•150
γρ. χοντροαλεσμένα καρύδια
• 3
κ.σ. ζάχαρη
• 1
κ.γ. κανέλλα
• ¼
κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
Για
την ζύμη
•
1300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
•
250 γρ. μαργαρίνη
• ¼ κ.γ. αλάτι
1
κ.γ. μπέικιν πάουντερ
•
100 γρ. ζάχαρη
•
100 ml ελαιόλαδο
•
100 ml ηλιέλαιο
•
200 ml ανθρακούχο νερό
•
200 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 2 πορτοκάλια)
•
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
•
Λίγο κονιάκ
Για
το σιρόπι
•
700 ml νερό
•
600 γρ. ζάχαρη
•
600 ml μέλι
• 1
ξυλάκι κανέλας
•
Μισό πορτοκάλι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Λιώνουμε
τη μαργαρίνη προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύοντας απαλά με το χέρι προσθέτουμε όλα τα υλικά αφήνοντας το αλεύρι
το οποίο προσθέτουμε σιγά σιγά στο τέλος.
Χωρίζουμε
σε κομματάκια τη ζύμη μας τα πλάθουμε στο χέρι και ανοίγουμε μία λακκουβίτσα.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης βάζουμε ένα κουταλάκι και διπλώνουμε σε τρίγωνα .
Με τα ειδικά τσιμπιδάκια για ισλί κεντάμε τη ζύμη μας με το σχέδιο που θέλουμε κι αν δεν διαθέτουμε κρατάμε δυο πιρουνάκια από την ανάποδη πλευρά και τσιμπάμε τη ζύμη.
Ετοιμάζουμε
το σιρόπι κι αφού το ψήσουμε σε 6 -7 λεπτά σιροπιάζουμε τα ισλί μας.
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε από πάνω τριμμένο καρύδι με σκόνη κανελογαρύφαλου
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!
Με αγάπη Χρύσα
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.