Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Χωριάτικο ψωμί με προζύμι ή με μαγιά από τη Χρύσα Φραγκούλη

Ετικέτα: ΦΑΓΗΤΑ
 ✿⊱╮Νόστιμο σπιτικό ψωμάκι που κάνει το αγοραστό να ωχριά μπροστά του. Μια μυρωδιά που θυμίζει μαμά.. ✿⊱╮



ΥΛΙΚΑ

●700 γρ.αλεύρι κιτρινωπό από σκληρό σιτάρι τύπου –Μ για χωριάτικο ψωμί
●300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
● Προζύμι, ή ένα φακελάκι ξηρή μαγιά magic 9 γραμμ., ή μαγιά νωπή 50 γρ.
● 2 κοφτές κουταλιές σούπας αλάτι (κατά βούληση)
● 1 κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη
● 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
● 500- 550 ml περίπου χλιαρό νερό
● Σουσάμι και μαυροκούκι προαιρετικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ




Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι με νερό χλιαρό τόσο ώστε να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό σαν τους λουκουμάδες. Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πάντα σύμφωνα  με τη συνταγή μας π.χ. εδώ βάζουμε για τις πρώτες 2 μέρες το σκληρό αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψωμί, την τρίτη ημέρα βάζουμε ολικής και τις τελευταίες 2 ημέρες πάλι σκληρό.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και δεν το μετακινούμε απ’ τη θέση του.
Την επόμενη μέρα ξαναρίχνουμε 2 κουτ. της σούπας αλεύρι ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε τον επιθυμητό χυλό και ξανασκεπάζουμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για άλλα 3 εικοσιτετράωρα. Συνολικά 5. Την πέμπτη και τελευταία μέρα (τόσο χρειάζομαι εγώ) έχουν γίνει οι ζυμώσεις στο μίγμα μας, το προζύμι μας έχει φουσκώσει, έχει φουσκάλες και μια έντονη μυρωδιά. Στην αντίθετη περίπτωση το αφήνουμε και έκτη και έβδομη ημέρα κάνοντας την ίδια διαδικασία για να ενεργοποιηθεί.
Βάζουμε στο μίξερ ή σε λεκανίτσα, αν ζυμώνουμε στο χέρι, όλα τα υλικά εκτός απ΄το νερό που το βάζουμε τελευταίο και λίγο λίγο. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή και όχι σκληρή ζύμη, να μην κολλάει στον κάδο και στον αναδευτήρα του μίξερ.



Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και πετσέτα και τον τοποθετούμε στο φούρνο στους 30 με 50 βαθμούς. Να θερμαίνει χωρίς να καίει, π.χ. ο δικός μου φούρνος θερμαίνει στους 50.




 Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 2 ώρες περίπου. Την βγάζουμε και την ξαναχτυπάμε να ξεφουσκώσει.






Πλάθουμε τα ψωμάκια μας στο σχήμα που θέλουμε, βρέχουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι προαιρετικά.
Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.





Ψήνουμε στους 180 °C για 40 με 45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας και δέκα λεπτά πριν τα βγάλουμε τα ψεκάζουμε με νερό. 


Σκέφτηκα  αυτόν το εύκολο τρόπο με το ψεκαστηράκι για να μην καίγομαι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΝΩΠΗ ΜΑΓΙΑ


Σ’ ένα μπολάκι τρίβουμε την νωπή μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό κι αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο 30 με 50°C για περίπου μισή ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ανακατεύουμε τα δυο αλεύρια με το αλάτι και τη ζάχαρη ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο
και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ προσθέτοντας το νερό λίγο λίγο. Κατόπιν ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ζυμώματος και ψησίματος που κάνουμε και στο προζύμι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ



Εδώ ο πιο τεμπέλικος.. τρόπος! Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ρίχνουμε ζυμώνοντας λίγο λίγο το νερό κι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τους προηγούμενους τρόπους.





Επίσης μπορούμε να γεμίσουμε όταν πλάθουμε τα ψωμάκια με φέτα, να τ’ αφήσουμε να φουσκώσουν και να τα ψήσουμε. Γεύση νοσταλγική  του πατρικού σπιτιού μου..












ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

Με αγάπη Χρύσα



       




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.