Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Φωλίτσες κανταϊφιού & Φωλίτσες με φύλλο από την Χρύσα Φραγκούλη


Ετικέτα: ΓΛΥΚΑ

https://trikcoon.blogspot.com/2018/10/blog-post.html#more

✿⊱╮ Λαχταριστές φωλίτσες  με πλούσια γεύση και άρωμα .. ✿⊱╮

Για τις φωλίτσες κανταΐφι

ΥΛΙΚΑ

·      2 πακέτα κανταΐφι Κανάκι
·      170 γρ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
·      3 σποράκια κακουλέ (κάρδαμο)
·      Μια κουταλ. σούπας φρυγανιά
·      Λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο (στη μύτη ενός μικρού κουταλιού)
·      200 γρ. αγελαδινό βούτυρο

ΣΙΡΟΠΙ


● 4 ποτήρια ζάχαρη
● 2 ½ ποτήρια νερό
● Τα φλούδια του κακουλέ που χρησιμοποιήσαμε στη γέμιση
● 1 κ. σούπας γλυκόζη
● 1 φέτα λεμόνι
● Τον χυμό μισού λεμονιού
● 1 ξυλαράκι κανέλας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αλέθουμε τ’ αμύγδαλα, καθαρίζουμε τον κακουλέ και με μία κουταλιά ζάχαρη τον χτυπάμε στο γουδί να γίνει σκόνη. Το άρωμά του δεν υπάρχει! (δεν πετάμε τα φλούδια τα χρησιμοποιούμε στο σιρόπι)
Ρίχνουμε την φρυγανιά και τα υπόλοιπα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο αλείφουμε ένα μέτριο ταψί.
Παίρνουμε το κανταΐφι και κόβουμε τις άκρες δεξιά αριστερά ώστε να μείνουν ίσες ευθείες λωρίδες.
Τραβάμε λωρίδες και ταυτόχρονα τις ξένουμε.
Με τη λαβή του πλάστη (εγώ βρήκα αυτό ως ..πατέντα.. γιατί ήταν ιδανικό το πάχος του να δημιουργηθεί η φωλίτσα) τυλίγουμε το φύλλο, κατόπιν βάζουμε τον πλάστη όρθιο στην παλάμη μας και περιστρέφουμε σφίγγοντας το φύλλο. 

Βγάζουμε τον πλάστη κι έχουμε έτοιμη τη φωλίτσα. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ,τα βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση ή και παραπάνω όσο παίρνει.. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180°C μέχρι να ροδίσουν.
Βράζουμε  το σιρόπι  6΄ -7΄ και σιροπιάζουμε τις φωλίτσες. 

Εγώ τα σιροπιάζω ζεστά και τα δυο…

       

Φωλίτσες με φύλλο.

ΥΛΙΚΑ

● 1 ½ φύλλο κρούστας κανάκι
● 100 γρ. περίπου ολόκληρα καθαρισμένα αμύγδαλα
Όσες οι φωλίτσες.. εις διπλούν τα αμύγδαλα
● 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε σταυρωτά το φύλλο μας και τοποθετούμε τα κομμάτια που κόψαμε το ένα πάνω στο άλλο.
Παίρνουμε δυο μακρόστενα φύλλα και μ’ έναν λεπτό κύλινδρο τα τυλίγουμε χαλαρά. 
(Εγώ χρησιμοποιώ το κοντάρι από ηλιακό φωτιστικό κήπου. Ανοξείδωτο ..ιδανικό για τις αλχημείες μου..)

Πιάνουμε τις δυο άκρες και τις σπρώχνουμε προς το κέντρο μέχρι να ζαρώσει το φύλλο. 

Βγάζουμε με προσοχή και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού. 

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα περιχύνουμε  με το βούτυρο και τοποθετούμε δυο αμύγδαλα όρθια στο καθένα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180°C μέχρι να ροδίσουν. Βράζουμε  το σιρόπι  6΄ -7΄ και σιροπιάζουμε τις φωλίτσες.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

Με αγάπη Χρύσα

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.